سهم الشرکه شرکت با مسوولیت محدود و شرایط انتقال آن

سهم الشرکه شرکت با مسوولیت محدود و شرایط انتقال آن

بنا بر قانون تجارت سهم الشرکه حقی است که شریک در ازای سرمایه‌ای که به شرکت می‌آورد، به دست می‌آورد. با ثبت شرکت و تعیین سهم الشرکه هر یک از شرکا آن‌ها ازاین‌پس می‌توانند با توجه به مقدار سهم خود در شرکت تصمیم‌گیری نمایند. سهم الشرکه در حقیقت حقی است که افراد با آوردن بخشی از سرمایه در شرکت دارا می‌شوند.

با توجه به قانون ثبت شده تجارت مبالغ اسمی سهام و همینطور قسمت های سهام در شرایط جدا شدن می بایست کاملا مساوی باشد. هم در شرکت‌های مدنی و هم در شرکت‌های تجاری از آن رو که نحوه محاسبه متفاوت است نحوه مطالبه نیز متفاوت است. البته نه به این معنا که روند دادرسی متفاوت باشد نوع مطالبه از سایر شرکاء و یا برآوردن طلب توسط طلبکاران متفاوت است. آورده شرکاء شرکت با مسئولیت محدود باید تادیه ، تقویم و تسلیم شود.

تفسیر دیگری که می توان ارائه داد این است که وقتی در ماده ۵۷۵ قانون مدنی تناسب سهم الشرکه با درآمد و عواید حاصله از مال مشاع لازم باشد، پس به طریق اولی تناسب آورده با خود سهم الشرکه هم لازم است. در واقع وقتی که ثبت شرکت هر یک از شرکاء به نسبت سهم الشرکه خود در نفع و ضرر شریک باشد، پس لزوماً باید در خود مال مشاع هم به نسبت آورده خود شریک شود. فلذا از این دیدگاه در ماده ۵۷۵ قانون مدنی، سهم یعنی آورده و سهیم یعنی سهم الشرکه.

معنی سهم الشرکه

شریک قرارداد مشارکت در ساخت و ساز مکلف است علاوه بر هزینه کردن کل ساخت و ساز، تمامی هزینه‌های مقدماتی (از جمله هزینه انجام همه طرحها و مطالعات)، جانبی و فرعی (مانند هزینه خرید و عملیاتی کردن شبکه‌ها (کار تلفن،…) و کلیه هزینه‌های نظارت بر حسن انجام فعالیت‌های کل قرارداد را تقتل به عنوان آورده خود محسوب کند. بنابراین پیشنهاد می شود در لایحه جدید تجارت، حداقلی برای سرمایه شرکتهای تضامنی نیز پیش بینی شود تا رویه واحدی از این جهت بر شرکتهای تضامنی حاکم گردد و بر همین اساس است که امروزه رویه های ثبتی اجازه ثبت هیچ شرکت تضامنی را با سرمایه کمتر از ۱۰۰۰، ۰۰۰ ریال نمیدهد. هر شخصی با ورود خود به یک شرکت تجاری از جمله شرکت تضامنی از حقوق و مزایایی برخوردار می شود مانند برخورداری از سود قابل تقسیم شرکت، داشتن حق رأی به هنگام تصمیم گیری در مراجع مربوطه، حق اشتراک در دارایی شرکت بعد از انحلال و مانند اینها.

در شرکت سهامی ، سرمایه شرکت می تواند با کاهش و افزایش اختیاری و اجباری نوسان پیدا نماید. در شرکت با مسئولیت محدود حداقل سرمایه ای برای تشکیل شرکت پیش بینی نشده است . ت صریحاَ اعلام می نماید که شرکت با مسئولیت محدود با هر میزان سرمایه قابل ثبت است . در هر حال با توجه به اینکه تغییر نام شرکت در اثر فوت یا خروج شریکی که نام او در نام شرکت ذکر شده به اعتبار و شهرت تجاری شرکت لطمه وارد آورده و شرکای شرکت نیز از آن متضرر می شوند، لذا در حقوق فرانسه برای رفع این اشکال در قانون تجارت ۱۹۸۵ مقرر گردید که نام شرکت تضامنی می تواند متضمن نام یک یا چند شریک باشد. در حالی که در قوانین تجارت قبلی فرانسه که قانون تجارت ایران نیز از آن اقتباس گردیده، همانند قانون ایران، ذکر نام حداقل یکی از شرکای شرکت در نام شرکت تضامنی الزامی بوده است.

درشرکت با مسئولیت محدود، انتقال سهم الشرکه به عمل نخواهد آمد مگربه موجب سندرسمی

در اینجا طالبکار این حق را خواهد داشت که با ارائه دادخواست بر مبنای تامین خواسته از مرجع قضایی معادل طلب خود را از اموال ایشان توقیف نماید. در شرکت های مدنی یا می توان این مبلغ را از سود شرکت توقیف کرد یا معادل طلب از اموال شخصی که در برابر ایشان متعهد و مدیون یه شرکت است. اما در شرکت های تجاری به خاطر وجود شخصیت حقوقی مستقل، می توان از اموال شرکت را معادل سهم توقیف نمود.

ثانیا با نبودنم سایر شرکا می توانند قانونا من را تحت فشار بگذارند تا سهامم را واگذار کنم. نه لازم نیست که حتماً همه سهامداران در جلسه حاضر باشند و صورتجلسه رو امضاء کنند. آیا امکان گذاردن شروطی مبنی بر عدم امکان فروش سهام به دیگران از طرف این اعضا هست ؟و فقط حق فروش به افراد مشخص در زمان فروش را داشته باشند . خیلی از مسائل وجود داره که در ارزشمند بودن یا نبودن سهام یک شرکت تاثیر زیادی داره. بدین صورت که مدت سهامداری سهامداران رو از نامحدود به نامحدود تغییر بدین. حضور در دارایی و پرداخت four % مبلغی که خواهان انتقال آن هستند.

  • در مواردی که یکی از سهامداران شرکت سهامی خاص تصمیم به انتقال سهام خود به فردی دیگر و خارج شدن از شرکت بگیرد.
  • در مورد تشکیل شرکت تضامنی به موضوعاتی مانند مفهوم شرکت تضامنی، نام شرکت، شرکای شرکت، سرمایه شرکت، موضوع شرکت، تشریفات قانونی تشکیل و ثبت شرکت اشاره خواهد شد.
  • به سایت روزنامه رسمی مراجعه و آگهی های قانونی شرکت مورد نظر رو مشاهده کنید.
  • صورت دوم این است که شرکا در اساسنامه قید می کنند که حیات شرکت با حضور وراث ادامه یابد.
  • اعضاء سهامدار شرکت باید حداقل سه عضو هیئت مدیره نیز از بین سهامداران انتخاب نمایند.

سهم الشرکه به این معنی است که تقاضا و حقوق مالی شخص در قبال سود و زیان شرکت با توجه به سهمی که دارد.همچنین حقوقی مالی است که شخص طلبکار می تواند آن را از شرکت خود مطالبه کند. این سهم بسته به نوع و فعالیت شرکت متفاوت است طوری که در برخی از شرکت ها، نوعی توافق لفظی و یا قرارداد بین شرکاء می باشد ولی در برخی دیگر حالت برگه دارد. برای دریافت این سهم از راه قانون بسته به نوع و فعالیت شرکت باز متفاوت است. ماده 139 در موردی که شریک با مسئولیت محدود یک شرکت مختلط غیر سهامی فوت کرده باشد، اعمال نمی شود. به دلیل نقش فرعی شرکای با مسئولیت محدود در این نوع شرکت، ماده 161 قانون تجارت، مرگ و نیز محجوریت یا ورشکستگی شریک یا شرکای با مسئولیت محدود را موجب انحلال شرکت تلقی نکرده است. در واقع در حقوق ایران، شرکت در واقع نسبت به رابطه حقوقی شریک و طلبکار ثالث تلقی می شود و این توقیف تحت عنوان توقیف طلب نزد شخص ثالث قابل طرح می باشد.

نحوه مطالبه سهم الشرکه در شرکت های تجاری:

بنابراین، از این که در ادامه حیات شرکت تضامنی، اهلیت شرکاء شرط نمی باشد معلوم میشود که در ابتدای تشکیل شرکت تضامنی نیز اهلیت در جانب شركاء شرط نمی باشد و بر همین اساس نیز در عمل مشاهده می شود که پدری به همراه فرزند یا فرزندان صغیر خود شرکت تضامنی تاسیس کرده و به ثبت می رساند. بنابر این همانگونه که اشاره گردید اسم شرکت را نیابد با نوع شرکت که بیانگر ماهیت شرکت می باشد اشتباه کرد و بر همین اساس در تبصره ماده ۴ ل.ا.ق.ت با توجه به این امر، ذکر عبارت سهامی خاص یا عام بعد از نام شرکت و یا قبل از نام شرکت الزامی – دانسته شده است. سهم الشرکه به لحاظ شناسایی در مطالبه سهم الشرکه اموال قابل توقیف است. خسرو صالحی (وکیل پایه یک دادگستری و کارشناس ارشد حقوق خصوصی دانشگاه تهران) خدمات تخصصی خود را در امور حقوقی قراردادها با هدف پیشگیری از اختلافات و دعاوی ارائه می نماید.

در اینجا طلبکار فقط می‌تواند به مقررات راجع به ورشکستگی علیه شرکت متوسل شود و ما لا قسمتی از طلب چنین شخصی بلا وصول خواهد ماند. استرداد سهم الشرکه موکول به موافقت شرکا می‌باشد که به موجب آن تصمیمات راجع به شرکت باید با اکثریت حداقل نصف سرمایه در دعوت اول اتخاذ گردد. چنانچه اکثریت حاصل نشد کلیه شرکا برای بار دوم دعوت شده و در این صورت تصمیمات با اکثریت عددی شرکا اتخاذ خواهد شد هر چند که اکثریت مزبور دارای نصف سرمایه نباشند. و بالاخره آخرین حسن شرکت با مسئولیت محدود در مقایسه با شرکت‌های سهامی این است که قلمرو آگهی‌ها در شرکت‌های سهامی وسیع‌تر از شرکت با مسئولیت محدود می‌باشد.

حال سئوال این است که آیا انتقال قهری هم باید با رضایت ٤/٣ شرکا باشد؟ به نظر می رسد که در چنین مواردی که غیر ارادی است هیچ منعی ندارد و شرط رعایت رضایت لازم الرعایه نمی باشد. قاعده حقوقی این است که درصد سهم الشرکه از آورده تبعیت می کند و عایدی هر شریک درساختمان از درصد سهم الشرکه وی. در خصوص محاسبه فنی می بایست از نظریه کارشناس رسمی ثبت برند دادگستری در رشته عمران استفاده کنید. برای مثال، فرض کنیم یکی از شرکا ورشکسته شده است و سهم الشرکه او در شرکت باید به طلبکارانش داده شود. ماده ۱۳۱ قانون تجارت مقرر کرده است که در چنین صورتی، شرکا باید «… سهم آن شریک را از دارایی شرکت نقداً تأدیه کرده و او را از شرکت خارج کنند» والا طلبکاران می توانند انحلال شرکت را تقاضا کنند.

احدی از شرکا یا وکیل رسمی شرکت وکالت داده شد که ضمن مراجعه به اداره ثبت شرکت‌ها نسبت به ثبت صورتجلسه و پرداخت حق الثبت و امضا ذیل دفتر ثبت اقدام نماید. درصورتی که جلسه با حضور اکثریت شرکاء تشکیل شده ارائه اصل اگهی دعوت مطابق اساسنامه شرکت و با رعایت موارد مواد 6 و قانون تجارت الزامی می باشد . همانند سایر دعاوی وجود مدارک اثبات کننده ادعای شما الزامی است.

نقل و انتقال سهام یکی از مهمترین تغییرات شرکت‌ها خصوصاً شرکت سهامی خاص است، نقل و انتقال سهام شرکت سهامی خاص دارای تشریفات و مراحل خاصی است که دانستن آن برای سهامداران و مدیران شرکت سهامی خاص بسیار مهم و حیاتی است. در این نوشته بصورت کامل و جزء به جزء با مراحل نقل و انتقال سهام شرکت سهامی خاص در اداره ثبت شرکتها و همچنین انواع و اقسام سهام آشنا میشوید. شرکت با مسئولیت محدود اگرچه شرکت سرمایه است ولی وجود عنصر شخصی و توجه به شخصیت شریک توجه مطلق به سرمایه را به شکلی که در شرکت های سهامی معمول است تعدیل می نماید. به این علت قواعد جبری کاهش و افزایش سرمایه در آن مورد توجه قرار نگرفته است. با این وجود در شرکت با مسئولیت محدود افزایش و کاهش اختیاری سرمایه می تواند وجود داشته باشد. ممکن است شرکت برای انجام فعالیت بیشتر و انجام پروژه های بزرگ تر نیاز به سرمایه بیشتر داشته باشد.

ولی بیلان شرکت، صرف نظر از اینکه ممکن است به عمد صحیح تنظیم نشده باشد، میزان واقعی دارایی شرکت را مشخص نمی کند. طریق دوم این است که این ثبت تغییرات امر در صورت اختلاف، توسط یک مرجع قضایی به کارشناس واگذار گردد. به هر حال در این باره نیز قوانین ما دارای کاستی اند که باید رفع شود.